Blogit

Kun Veikkauksesta soitettiin

Kun Veikkauksesta soitettiin

Veikkauksen ympärillä pyörivän korruptioloton lisänumero arvottiin talouteemme lauantaina 12.10.2019, kun iltapäivän keskeytti palvelunumerosta tuleva puhelinsoitto. ”Asiakaspalvelija X Veikkauksesta terve”. No terve…

Kaksi minuuttia ja 57 sekuntia kestäneen puhelun aikana kävi ilmi, että Veikkaus soittelee läpi asiakkaitaan, joiden etuasiakastili on ollut epäaktiivinen pidempään. Loin tilini kesällä syistä, jotka Liberan lukijat saavat tietää vielä tämän syksyn aikana. En kuitenkaan ole logannut tilille tai käyttänyt sitä pariin kuukauteen. Ystävällinen asiakaspalvelijani kävi läpi Veikkauksen etuasiakkaille järjestetyt alennukset ja ilmaisarvonnat, ohjaten minua hellästi, mutta määrätietoisesti sukeltamaan syvemmälle unelmien täyttämään Veikkaus-maailmaan. Veikkauksen nettisivujen kätköistä löytyikin kaikkea mielenkiintoista.

Vastuunsa tuntevan rahapeliyhtiön sisäänheittotuotteiksi on järjestetty arvontoja, joissa palkintoina mm. ”Risteily lottovoittajan tapaan” sekä ”backstage-elämys Huuhkajien ottelussa”. Veikkauksen etuasiakkaat saavat myös alennuksia Veikkaus-tappiorahoilla elätetyiltä kulttuurialan toimijoilta, kuin myös Veikkaukselle tuloja tuovista tapahtumistakin. Toisaalta Veikkauksen edunsaajia on tuhansia, joten vain muutamakymmentä alennuskohdetta tuntuu kehnolta saavutukselta. En tiedä, kumpaan pitäisi olla enemmän pettynyt: Veikkaus-toiminnan moraalittomuuteen vai etuasiakkaiden saamaan palveluun?

Etuasiakkaana saat paremmat voitot. Vai saatko? Palautusprosentti peleissä on edelleen sama.

Erikoisen addiktioansan muodostavat etuasiakkaille luvatut suuremmat voitot. Homma siis toimii niin, että jo kaiken tarvittavan elämässään saavuttanut ihminen päättää laittaa ylimääräiset rahansa esimerkiksi Hedelmäpoksu-, Repolainen- tai Talismaani-peleihin. Veikkauksen nettisivulla häntä kannustetaan tekemään etuasiakastili suurempien voittojen saavuttamiseksi. Saat lupauksen isommista voitoista, mutta palautusprosentit eivät tietenkään muutu. Myyt sielusi ilmaiseksi antaen samalla Veikkaukselle luvan useisiin eri markkinoinnin muotoihin, kuten viikonloppuisiin painostuspuheluihin, jos et heti innostukaan häviämään rahojasi addiktiorobotteihin.

Veikkauksen ”pointseja” ropisee, kunhan muistat pelata kiihtyvällä tahdilla.

Psykologisesti mielenkiintoisinta on kuitenkin se, että Veikkaus on tavoitteellistanut ja pelillistänyt etuasiakkuuden. Etuasiakas voi nostaa tilinsä joko hopea- tai kulta-tasolle saaden parempia uhkapelaamiseen liittyviä etuja, kunhan suorittaa tietyt Veikkauksen pelaajalle määrittelemät tehtävät. Alimmalta tasolta lähdettäessä mukana on myös vastuullisuuteen liittyviä asioita, mutta enemmän pelimonopolin propagandaa sekä uhkapelaamiseen liittyvää tavoitteellisuutta. Kulta-tasolle päästessään asiakas on kokeillut suurinta osaa Veikkauksen tarjoamista pelimuodoista ja pelaa jo kolmea eri peliä kolmena eri päivänä joka kuukausi. Jos Veikkaukselta kysytään, niin mikään näistä markkinointielementeistä ei varmaankaan kannusta pelaamaan?

Veikkauksen etuasiakkaita kannustetaan pelaamaan enemmän ja useampia erilaisia pelejä. Vastuullista pelaamista?

Samaa keinoa pelaajien koukuttamiseen käytetään erityisesti ns. mikromaksuilla voittonsa tekevissä F2P-peleissä (Free-to-play), joissa ansaintalogiikka on koukuttaa asiakkaita pelillistämisen kautta.  Kuluttajalle luodaan tunne, että kun vain maksaa aina hieman lisää, niin saavuttaa jonkin aivan käden ulottuvilla olleen tavoitteen ja elämässä loksahtaa uusi palanen paikalleen. Todellisuudessa asiakas on vain sotkeutunut pahemmin addiktioherkkyyttään hyväksi käyttävään ansaan. Tämän tehokkaan psykologisen mekanismin takia menestyneiden mobiilipelien kehittäjistä on tullut super-rikkaita ennätyksellisen nopeasti.

Mutta miksi Veikkaus soittaa asiakkaitaan läpi juuri viikonloppuna? Todennäköisesti siksi, että huonosti firman peleihin koukuttunut uhri on juuri viikonloppuisin vapaa tutustumaan uhkapelaamisen jännittävään maailmaan. Tämä lähestymistapa antaa aivan uuden ja kitkerän mausteen mainoslauseelle ”vastuullista pelaamista”.

Twitterissä Veikkaus huomioi uteluni sapluunavastauksella laadukkaasta asiakaspalvelusta. Jos tarkoitus ei ole opastaa pelaamaan, niin miksi nettikasinon suuntaan ohjataan ihmisiä, joita etuasiakkuus ei selkeästikään kiinnosta? Ja miksi palautetta kysellään henkilöltä, jolla ei ole kokemusta palvelun käytöstä? Jos asiakaspalvelun laatua halutaan parantaa, niin soitot olisi loogisempaa kohdistaa aktiivisille pelaajille. Selityksistä huolimatta on täysin selvää, että Veikkauksen puhelinmyyjien tarkoitus on kannustaa uhri tutkimaan Veikkauksen kotisivuja ja innostumaan niin etuasiakkuudesta kuin kokeilemaan pelaamistakin.

Epäselväksi jäi vain se, paljonko tällaisen asunto- ja autovelallisen lapsiperheen isän olisi hyvä hävitä Veikkauksen peleihin, ettei minua enää häiritä työstä palautumiseen tarkoitetulla vapaa-ajallani?

Mantranomaisesti toisteltu tavoite pelihaittojen ehkäisystä voidaan jälleen todeta pelkäksi Veikkauksen todellisen luonteen peittäväksi savuverhoksi. Veikkaus on korruptoivat lonkeronsa lähes joka yhteiskunnan osa-alueelle ulottanut myynti- ja markkinointikoneisto, jonka luotetaan tuottavan mahdollisimman paljon rahaa poliitikoille eteenpäin jaettavaksi. Mitä useampi suomalainen, peliongelmainen tai ei, hassaa rahansa Veikkauksen markkinoimaan turhuuteen, sen vahvempi asema Veikkauksella sekä sen rahoista elävillä poliitikoilla ja järjestöillä on. Jos pelimonopolin aito tavoite olisi pelihaittojen ehkäisy, Veikkauksen toimintaa tarkasteltaisiin eduskunnassa kriittisesti ja pelimonopolille keksityt perusteet olisi todettu kestämättömiksi aikoja sitten.

Jos olet eri mieltä, niin kysy itseltäsi, hyväksyisitkö tupakka- tai alkoholiteollisuudelle samat vapaudet markkinointiin ja poliittiseen vaikuttamiseen kuin Veikkaukselle? Jos Suomeen perustettaisiin valtiollinen tupakkamonopoli, niin antaisitko sille luvan pystyttää jokaisen kaupan eteiseen rivin tupakka-automaatteja? Tai hyväksyisitkö sille moraalisen oikeuden lahjoa poliitikot, virkamiehet ja kansalaisaktiivit valtion tupakkamonopolin puolustajiksi? Kuulostaisiko valtiollisen tupakkamonopolin mainospropaganda ”tupakoinnin haittojen rajoittamisesta ja vastuullisen tupakoinnin edistämisestä” mielestäsi loogiselta?

Entä, jos Alko alkaisi soitella mielestään liian vähän ryyppääville ”etuasiakkailleen”, että ”siellä olisi kivoja arvontoja ja hyviä tarjouksia nettikaupassa, käypä kurkkaamassa”?

Tai ajatelkaa, jos meillä olisi valtiollinen alkoholimonopoli tai valtion ohjauksessa oleva alkoholijuomayhtiö! Olisiko niiltä moraalisesti ja loogisesti kestävää yrittää myydä mahdollisimman paljon viinaa, sekä väittää samalla olevansa välttämättömiä vastuullisen alkoholikulttuurin edistämiselle?

Ai niin..

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

9 kommenttia artikkeliin Kun Veikkauksesta soitettiin

  1. OlioD6 sanoo:

    Nuo Veikkauksen etuasiakkuuteen liittyvät arvonnat ovat mielenkiintoisia arpajaislain tulkinnan osalta. Arpajaislaki antaa Veikkaukselle oikeuden järjestää raha-arpajaisia, mutta em. laissa ei puhuta mitään muiden arpajaisten (tavara-arpajaisten) järjestämisestä. Lakia tiukasti tulkitsemalla voi päätyä siihen lopputulokseen, että Veikkaus on järjestänyt arpajaisia luvattomasti. Voi tosin olla, että olen tulkinnut lakia väärin.

    1. OJ sanoo:

      Arpajaislaki 13 b  §:
      Veikkaus Oy ei saa toimeenpanna muita arpajaisia kuin rahapelejä.

      Varsin yksiselitteisesti se laissa lukee. Ongelma vain on, että lain noudattamatta jättämisestä ei ole Veikkaukselle mitään seurausta. Tai voihan valvova viranomainen pyytää Veikkaukselta selvitystä tai kommenttia. Veikkaus voi sitten vastata, että heidän tulkintansa mukaan he eivät toimeenpane arpajaisia.

  2. Kimmo sanoo:

    Poliisihallitukselle vain selvityspyyntö.
    Jos ei laitonta, niin ainakin kovin harmaalla alueella liikutaan…

  3. FL sanoo:

    Arpajaislaki ei taida koskea ilmaisarvontoja.

    Arpajaislaki 2 §:
    ”Tässä laissa tarkoitetaan arpajaisilla toimintaa, johon osallistutaan vastiketta vastaan ja jossa osallistuja voi saada kokonaan tai osittain sattumaan perustuvan rahanarvoisen voiton. ”
    Arpajaislaki 3 §:
    ”Rahapeleillä tarkoitetaan tässä laissa sellaisia arpajaisia, joista pelaaja voi voittaa rahaa.”
    Arpajaislaki 11 §:
    ”Veikkaus Oy:llä on yksinoikeus rahapelien toimeenpanemiseen.”
    Arpajaislaki 13 b  §:
    ”Veikkaus Oy ei saa toimeenpanna muita arpajaisia kuin rahapelejä.”

    edellä ”vastiketta vastaan” tarkoittaa siis että maksetaan osallistumisesta

    Eli:
    – Vain Veikkaus saa järjestää arpajaisia, joissa maksetaan osallistumisesta ja joissa palkintona on rahaa.
    – Veikkaus ei saa järjestää arpajaisia, joissa maksetaan osallistumisesta ja jossa palkintona on tavaraa. (mm. tavara-arpajaiset, Arpajaislaki 3 a §)
    – Arvonnat, joissa ei makseta osallistumisesta, eivät ole arpajaislain 2§:n määritelmän mukaisia arpajaisia eivätkä siten arpajaislain piirissä, joten niitä voi järjestää kuka tahansa, myös Veikkaus.

    1. OlioD6 sanoo:

      Hyvin pureskeltu tuo arpajaislain tulkinta. Etuasiakkuuden hopea- ja kultatasoille ei voi päästä kuin pelaamalla riittävän paljon. Em. tasoilla ollessaan on oikeutettu useampaan arpalippuun kuin perustasolla oleva eli tällöin pelaamisella on ostettu arpalippuja. Voisiko tätä tulkita niin, että tässä maksetaan osallistumisesta?

      1. FL sanoo:

        Aivan, tuo menee varmaan juuri sille harmaalle alueelle, jonka tulkinta voisi olla haastettavissa. Se, että rahapeli-arpajaisen sivutuotteena voi saada lisää mahdollisuuksia ei-rahapeli-arpajaisiin, on tavallaan porsaanreikä tai vähintäänkin määrittelemätön kohta arpajaislaissa. Vastike ei ole suora vaan välillinen ja osallistuminen on mahdollista ilman vastikettakin, joten tulkinnaksi menee.

  4. naamala sanoo:

    Kiitokset mielenkiintoisesta artikkelistasi.

    On mielenkiintoista myös seurata miten tuo viekkaus-twittertilisi lähtee kehittymään. Oletko muuten pannut merkille mielenkiintoisen anekdootin että Veikkaus on rekisteröinyt tuon viekkaus.fi domainin jo vuonna 2003…?

  5. klaus kultti sanoo:

    Olisi jännä nähdä millaiseen spagaattiin Nummikoski taipuu, kun hän selittää, että kyse on pelihaittojen ehkäisystä. Tätä emme kuitenkaan näe, koska hänen erityisosaamisensa on keskustelun siirtäminen muihin aiheisiin.

  6. Juha-kummi sanoo:

    ”Pelikoneet tulisi siirtää kioskien tuulikaapeista valvottuihin Pelaamoihin.”

    https://www.verkkouutiset.fi/janne-heikkinen-veikkauksen-hyvavelipajatso-purettava/

    Toivottavasti eivät pura Esson baarin 50 pennin jassoa.

Tietoa kirjoittajasta

Sammallahti Tere

Tere Sammallahti

Tere on vapautta rakastava kansalaisvaikuttaja, some-asiantuntija ja kokoomus-poliitikko. Hän toimi Liberan sisältöjohtajana vuosina 2019-2020.

single.php