Blogit

Nukkuiko opetusministeri Andersson historian tunnilla? – Kapitalismista luopuminen johtaa totalitarismiin

Nukkuiko opetusministeri Andersson historian tunnilla? – Kapitalismista luopuminen johtaa totalitarismiin

Kapitalismin lopettamisesta on tullut Suomessa näkyvä poliittinen teema. Tämän totalitarismiin johtavan tavoitteen salonkikelpoistuminen jopa maan ykkösrivin poliitikkojen keskuudessa on merkittävä uhka suomalaisten hyvinvoinnille.

Taannoisessa linjapuheessaan vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson totesi, että kapitalismin vastakohta on demokratia. Samalla viikolla myös vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh vaati kapitalismin lopettamista ja siirtymistä ekologiseen sosialismiin.

Kapitalismin loppu on hyvinvoinnin loppu

Kummankaan keskeinen teesi ei ole pelkästään väärin, vaan ne edustavat ääriajattelua, joka levitessään uhkaa liberaalia demokratiaa. Ääriajattelua, joka todeksi tultuaan lopettaa länsimaisen hyvinvointiyhteiskunnan kansalaisilleen takaamat ihmisoikeudet.

Historiallisesti yksityisen omistusoikeuden ja vapaiden markkinoiden, kapitalismin, lopettamista kokeilleet yhteiskunnat ovat ajautuneet ennen pitkää demokratian lakkauttamiseen. Esimerkkejä viimeisen sadan vuoden ajalta löytyy runsaasti. Esimerkiksi vanhassa itäblokissa, Kuubassa ja Venezuelassa vallanpitäjä onnistui lietsomaan kansan luokkataisteluun ministeri Anderssonin nyt toisintamalla antikapitalistisella retoriikalla. Seuraukset olivat, ja ovat edelleen, kammottavia.

Mitä tulee ympäristöhaittojen torjumiseen, kapitalistiset maat ovat avainasemassa globaaleja ympäristöongelmia ratkottaessa. Samalla antikapitalistisissa yhteiskuntakokeiluissa kärsitään nälkää sekä puutetta lääkkeistä, poljetaan perusoikeuksia ja pahimmillaan kuollaan institutionaalisen väkivallan seurauksena. Kun ihmisen aika kuluu hengissä pysymiseen, ei hänellä riitä aikaa ympäristöongelmista huolehtimiseen.

Demokratia tarvitsee kapitalismia

Tavoitteena kapitalismin lakkauttamiseen sisältyy lähtökohtaisesti omistusoikeuden jyrkkä rajoittaminen tai sen lopettaminen kokonaan. Paljon ihmisoikeuksista puhuvilla opetusministeri Anderssonilla ja puheenjohtaja Sheikhillä näyttääkin unohtuneen, että oikeus omaisuuteen on YK:n ihmisoikeujulistukseen kirjattu ihmisoikeus.

Kapitalismin lopettaminen on historiallisesti myös lopettanut monia muitakin ihmisoikeuksia. Antikapitalistisen viestin saadessa jalansijaa yhteiskunnassa oikeus riittävään elintasoon, oikeus osallistua poliittiseen päätöksentekoon, mielipiteenvapaus ja sananvapaus saavat aina väistyä vallanpitäjän idealismin tieltä.

Ei kapitalismi täydellistä ole, kuten ei mikään muukaan ihmisen keksintö. Mutta se on silti parempi kuin jo mittaamattomaan kurjuuteen johtajava antikapitalistinen polku. Yhteiskunnallisilta vaikuttajilta, erityisesti ministeriltä, on vastuutonta käyttää asemaansa tällaisen ääriaatteen edistämiseen.

Kapitalismi ei ole demokratian vastakohta. Kapitalismi on demokratian ja hyvinvointiyhteiskunnan edellytys.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Tietoa kirjoittajasta

Sammallahti Tere

Tere Sammallahti

Tere on vapautta rakastava kansalaisvaikuttaja, some-asiantuntija ja kokoomus-poliitikko. Hän toimi Liberan sisältöjohtajana vuosina 2019-2020.

single.php