Blogit

Lainvalmistelu tulee tehdä ennen eduskuntakäsittelyä

Lainvalmistelu tulee tehdä ennen eduskuntakäsittelyä

Ennen hallituksen eronpyyntöä julkisuudessa käytiin sananvääntöä siitä, miten Euroopan unionin oikeus ja Suomen perustuslaki otetaan huomioon lainvalmistelussa.

EU-oikeuden ja perustuslain vaatimukset tulisi ottaa huomioon jo virkamiestyönä tehtävässä valmisteluvaiheessa. Se, että eduskunnan valiokunnat joutuvat selvittämään näitä kysymyksiä laajalti, on kestämätön tilanne.

Sote-paketti oli poikkeuksellisen vaativa sen takia, että samaan aikaan haluttiin yksityistää perusterveydenhuolto, jolloin EU:n markkinasääntely on relevanttia, ja turvata perusoikeus terveydenhoitoon, mikä on julkisen vallan velvollisuus.

Tulevan hallituksen tulisikin toteuttaa tärkeät lainsäädäntöhankkeet ministeriöiden yhteistyönä. Sote-harjoitus on osoittanut, että oikeusministeriön perustuslakiasiantuntemuksen ja valtiovarainministeriön vero-osaamisen tulee olla mukana aivan valmistelun alkuvaiheesta asti. Pidemmällä tähtäimellä on pohdittava, onko nykyinen ministeriörakenne ollenkaan sovelias tämän ajan suurten kysymysten ratkaisemiseen.

Myös poliittiset päätöksentekijät on syytä saada laajapohjaisesti mukaan tärkeimpien hankkeiden valmisteluun alusta alkaen.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Turun Sanomissa 13.3.2019.

 

Kirjoitus on jatkoa kirjoitukselle Erillisistä ministeriöistä pitää luopua, joka käsitteli samaa aihetta.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

Tietoa kirjoittajista

Kiesiläinen Mikko

Mikko Kiesiläinen

Mikko Kiesiläinen is an economist at EK – Confederation of Finnish Industries. He has previously worked as the Director of HYY Group and as a consultant for McKinsey. He has a Master's degree from the London School of Economics, and a Bachelor's degree from the University of York. Mikko was the CEO of Libera Foundation in 2018-2019.

Johanna Niemi

Johanna Niemi on prosessioikeuden professori Turun yliopistossa ja hän toimii tasa-arvon ja sukupuolen tutkimukseen keskittyvänä Minna Canth -akatemiaprofessorina.

single.php