Blogit

PAM:laiset tarjoilevat akavalaisten lattet

PAM:laiset tarjoilevat akavalaisten lattet

Korkeakoulutettuja edustava Akava aikoo irtautua osittain yhteistyöstä muiden palkansaajajärjestöjen kanssa. Seurauksena on ollut keskusjärjestöjen välinen ja sisäinen julkinen kiista.

Yhteistyön lopettamisen välittömät syyt löytyvät kenties järjestöpolitiikasta ja valtataistelusta. Mutta laajemmin ajatellen on vaikea yllättyä järjestöjen ajautumisesta erilleen. Esimerkiksi akavalaisten ja SAK:laisten palkansaajien välillä on niin selkeitä eturistiriitoja, että yhteistyön olemassaolo on suurempi yllätys kuin sen hajoaminen.

Ajatellaanpa vaikka SAK:laista Palvelualojen ammattiliittoa PAM:ia ja akavalaista Lääkäriliittoa. Niiden jäsenten edut ovat merkittävässä määrin täysin vastakkaiset. Lääkäriliiton tavoitteena on vähentää lääkärien välistä kilpailua ja pitää lääkärien tarjontaa alhaalla. Tämä nostaa lääkärien palkkoja, mutta samalla kaikkien muiden terveydenhuollosta maksamia kustannuksia.

Erityisen paljon tästä kärsivät köyhät PAM:laiset. He joutuvat maksamaan pienistä palkoistaan korkeampia veroja terveydenhuollon rahoittamiseksi. Mahdollinen työterveyshuolto on kalliimpaa. PAM:laisen kaupan kassan julkisen terveydenhuollon varassa olevat lapset ja vanhemmat saavat vähemmän hoitoa, kun kustannustaso on lääkärien edunvalvonnan vuoksi korkeampi.

Toisaalta PAM:ilaiset silittävät lääkärien paidat, tarjoilevat ateriat, tuovat lattet, myyvät ruoan, siivoavat kodit ja leikkaavat tukat. Mitä alhaisempi palvelualojen palkkataso on, sitä halvempia palvelut ovat ja sitä nopeammin latte saapuu pöytään.

On myös vaikea kuvitella tunteiden tasolla suurta solidaarisuutta alle kaksi tonnia tienaavan kassatyöntekijän ja 10 000 euroa saavan lääkärin välillä vain siksi, että molemmat ovat jossakin hyvin yleisessä mielessä ”palkansaajia”.

Kaupan kassan ja lääkärin etu ei siis ole mitenkään yhteneväinen, pikemminkin päinvastoin. Aivan samanlaisia ristiriitoja on tietenkin helppo löytää myös muiden SAK:laisten ja akavalaisten työntekijöiden väliltä. Kun asiaa ajattelee tältä kannalta, palkansaajajärjestöjen tähänastinen yhteistyö on se yllätys, ei yhteistyön repeileminen.

Yhteistyön on siis täytynyt alun perinkin perustua muuhun kuin palkansaajien yhteiseen etuun. Yksi syy on varmaankin ollut kaikkia järjestöjä hyödyttävä kolmikantainen järjestelmä. Siinä järjestöt ovat päässeet käytännössä määräämään työelämää koskevista säännöistä, paitsi työehtosopimuksista, myös lainsäädännöstä. Yhteinen halu säilyttää järjestövalta on ylläpitänyt yhteistyötä. Jos tämä järjestelmä järkkyy, rakoilee yhteistyökin.

Varmaankin yhteistyölle on runsaasti muita historiallisia syitä. Asiaa koskevaa keskustelua olisi mielenkiintoista kuulla. On kuitenkin selvä, että lääkärien ja potilaiden, samoin kuin latten juojien ja tarjoilijoiden välinen eturistiriita tekee yhteistyöstä tulevaisuudessa vaikeaa.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

6 kommenttia artikkeliin PAM:laiset tarjoilevat akavalaisten lattet

  1. amaootta sanoo:

    Mitä vaikeampaa palkansaajajärjestöjen yhteistyöstä tulee, sen parempi. Ne ovat liittoutuneet työttömiä ja uusia työntekijöitä vastaan, ja demarien avustuksella vieneet tosiasiallista päätösvaltaa demokraattisesti valituilta päätöksentekijöiltä. Tärkein yhteistyöhön on fasistinen työehtojen yleissitovuus ja selkeä vastapuoli, työnantajajärjestö.

  2. Ismo Liukko sanoo:

    Minusta tuo on aika luonnollista. Akavalla on pyyhitty pöytää mm. eläkeuudistuksessa. Ja nyt kun tilanne on otollinen suurliittohankkeen kaaduttua metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan.

  3. usko tai älä sanoo:

    Akavalaiset ovat ilmeisesti edes sen verran sivistyneitä, etteivät tue punaliittojen poliittista sotaa Suomea/suomalaisia vastaan, enää.

  4. Ulf Fallenius sanoo:

    Mutta toisaalta löytyisikö edes joku ryhmä joka ei ajaisi omaa etua,sanoisin että tuskin.

    1. klaus kultti sanoo:

      Yritetään. Kelpaisiko Merimies-Unioni noin historiallisesti. Entä opiskelijat, jotka vastustavat maksullista koulutusta. En tiedä porukan nimeä, mutta ne jotka kertovat, että sukupuoli on ihan omasta näkemyksestä kiinni ja samaan aikaan valittavat, että naisia on liian vähän huippujohtajina tai hallintoneuvostoissa; eikö tässä anneta aseet vastapuolelle ilmaiseksi.

  5. P.N. sanoo:

    Jos katsotaan samalla työntajalla eli kunnissa työskenteleviä, kunta-alan lääkärin tehtäväkohtainen palkka vuonna 2015 oli 4243 kuussa, ei 10000 euroa kuussa.
    Lähde: http://www.kuntatyonantajat.fi/fi/kunta-tyonantajana/palkat-ammatit-ja-tutkinnot/palkat-2015/Sivut/default.aspx

    Vastaavasti samasta tilastosta löytyvä kassanhoitajan tehtäväkohtainen palkka oli 1962 eli niukasti alle 2000. Toki 4240 oli yli kaksi kertaa enemmän kuin 1960, mutta ei viisinkertainen kuten Pursiainen antaa ymmärtää.

    Ko. tilastosta löytyvä lääkärin kokonaisansio 6329 sisältää mm. päivystyslisät, joita eivät läheskään kaikki lääkärit saa. Kun lääkäri päivystää, hän tekee usein käytännössä 8 + 16 + 8 tuntia töitä putkeen, joskus pystyen nukkumaan päivystyksen aikana muutaman tunnin, joskus ei lainkaan. Lääkäriliiton mukaan lääkärin keskikokonaisansio on 6500 euroa/kk. Lähde: https://www.laakariliitto.fi/tutkimus/ansiot/

    Toivoisin, että Libera jatkossa tarkistaisi faktansa. Noin karkeasti vääristellen menee se vähäkin uskottavuus mitä Liberalla muuten voisi olla.

Tietoa kirjoittajasta

Pursiainen Heikki

Heikki Pursiainen

Hallituksen jäsen

Heikki Pursiainen on ekonomisti, valtiotieteiden tohtori ja palkittu kirjailija. Hän on tehnyt merkittävän uran tutkijana, ajatuspajahenkilönä, mediayrittäjä- journalistina, ja toimii nyt Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluiden päällikkönä. Pursiaisen väitöskirja käsitteli taloustieteen matemaattisia menetelmiä virallisten tilastojen laadinnassa.

single.php