Liberan viikon vieras Stefan Törnqvist (s. 1964 Helsingissä) on työskennellyt finanssimarkkinoilla vuodesta 1987 alueinaan kaikki johdannaismarkkinoista Corporate Financeen. Viimeisten 17 vuoden aikana hän on toiminut johtajana ja osakkaana luomassa Gyllenberg Asset Management – ja Ålandsbanken Asset Management -varainhoitotaloja. Nykyään Törnqvist toimii oman yrityksensä Oy Etsmo Ab:n kautta. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri.
Mikä on Suomen suurin haaste?
– Palauttaa menetettyä kustannuskilpailukykyämme. Saksa on kilpailukyvyllä mitattuna noin 20 % meitä edellä, joten Suomeen virtaa laajemmin tilauksia ja investointeja vasta kun kapasiteetti Saksassa ei riitä. On vaikea kuvitella reipasta noususuhdannetta ja valtiontalouden ylijäämää ilman kilpailukykyä. Suomella on siis edessään 20 % devalvaatio Saksaan verrattuna, saamme edelleen itse päättää onko se sisäinen vai ulkoinen.
Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?
– Hyvin koulutettu ja työteliäs väestö sekä toimiva ja luotettava yhteiskunta.
Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?
-Pakottaisin Eduskunnan heti päättämään onko Suomen 20 % devalvaatio sisäinen vai ulkoinen ja sitten toteuttamaan sen kevään 2014 aikana, jotta Suomi saadaan kovaan nousuun vuonna 2015. Odottaminen ja poliittinen limbo maksaa meille noin 10 mrd vuodessa valtionvelalla mitattuna ja investointien puuttuessa ajamme pikkuhiljaa teollista pohjaamme alas.
VIIKON VIERAS
Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.
4 kommenttia artikkeliin Stefan Törnqvist
Paljonko Törnqvist on hävinnyt vedonlyönneissään siitä, että euro olisi jo romahtanut ja/tai Suomi eronnut eurosta.
Mikä mahtaa olla Kreikan ja Saksan välinen ero kustannuskilpailukyvyssä? Kyynisesti sanoisin että se saattaa olla vielä muutaman prosenttiyksikön enemmän kuin Suomen ja Saksan ero? Kreikkalaiset eivät ole tehneet tämän takia elettäkään eurosta irtautumiseksi, osin toki sen takia että euromääräiset velat kaataisivat maan samoin tein.
Tämän kustannuskilpailukyvyn etsimisessä jokin asia joustaa kun hakeudutaan tasapainotilaan. Vapaavuoren sanoin ”Kun palkat eivät jousta, eikä työaika jousta, silloin se on työvoima joka joutuu joustamaan.” Tämä rasittaa entisestään julkista sektoria ja lisää velkaantuneisuutta. Onko jossain kajastava nousu joskus sitten niin kova että se riittää kattamaan nämä kulut? Ken elää, se näkee… Politrukkien päättämättömyys ja pelkuruus tässä asiassa on melkoista uhkapeliä lastemme tulevaisuudella!
Kreikan palkkataso oli todella pöyristyttävä verrattuna Saksaan. Jopa yli tuhat euroa kuussa. Hirvittävää!
Työn organisointi oli kyllä huippuluokkaa siinä ei ollut korjattavaa. Vika oli täysin ahneiden työläisten. Kuten Suomessa!
Euro on toki melkoinen ongelma Suomelle, kuten arvoisa herra Törnqvist on ilmiselvästi huomannut jo aikoja sitten, mutta vielä suurempi ongelma on liittovaltiokehitys. Siitä voidaan nimittäin joutua irtaantumaan sotimalla.
Ensi töiksemme eduskunnasta ja sitä myöten myös hallituksesta pitää poistaa mitä pikimmiten henkilöt, jotka ajavat kansallisvaltiomme alasajoa liittovaltiokehityksen eduksi.
On siellä nytkin eräs avoimesti federalistiksi tunnustautunut henkilö ministerinä! Miten sellainen käytös sopii yhteen hänen vannomiensa valojen kanssa?
Itse en ainakaan sotilasvalan vannoneena voi mitenkään kannattaa mitään toimintaa, mikä johtaa kansallisvaltiomme itsenäisyyden menettämiseen.